Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

»Ohranimo planet – ponovno uporabimo.«

Dijaki SIC Brežice smo se v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka od 19. do 27. 11. 2022, odločili za projekt, za katerega upamo, da bo postal stalna praksa.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov  je v EU največji in najuglednejši projekt na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstvu okolja. Tematski fokus letošnjega leta je tekstil, ki je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev. Ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.

V okviru projekta smo dijaki na spletu poiskali podatke – potrošniške navade sodobnega človeka in ugotovili, da v povprečju vsak od nas letno zavrže 12 kg oblačil ter kupi v povprečju 26 kg tekstilnih izdelkov. Hitra moda z nizkimi cenami na račun ekologije ter izkoriščanja poceni delovne sile pa bo v prihodnosti terjala svoj davek.

Raziskava je pokazala, da smo Slovenci glede uporabe oblačil iz druge roke precej zadržani in da znaša njihov delež manj kot 1 %, še redkeje se poslužujemo izposoji.

V torek, 22. 11. 2022, smo povabili dijake, ki jih tematika zanima in so pripravljeni narediti korak naprej k ohranjanju našega planeta, na kratek izobraževalni program, kviz na to temo in skromno pogostitev.

S seboj so prinesli oblačila, ki jih sicer ne uporabljajo več in za katera menijo, da bi jih z veseljem uporabil nekdo drug.

Dogodku sta se pridružili ga. Barbara Fumić ter ga. Jasmina Klobasa, predstavnici KOP Brežice, ki sta dijakom predstavili projekte, ki jih izvajajo v podjetju ter pojasnili možnosti kam z oblačili, ki jih ne potrebujemo več.

Oblačila bomo posredovali humanitarnim organizacijam in se dogovorili o sodelovanju z drugimi izobraževalnimi institucijami o nadaljnjem sodelovanju.

Dogodek so organizirali dijaki 1. Ap oddelka. Ob tej priložnosti jim izrekamo pohvalo, saj so s svojo pozitivno naravnanostjo, vedoželjnostjo, razgledanostjo in pripravljenostjo početi nekaj, kar ni obvezno, ustvarili prijetno sproščeno, a obenem delovno vzdušje. Ponosni smo nanje in na vse dijake, ki so se dogodka udeležili.

Koordinatorica projekta: Urška Senica
Fotografije: Mojca Ogorelc

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost