Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Dnevi brez zaslonov za dobro počutje mladostnikov

Ekonomska in trgovska šola Brežice se je vključila v projekt »Dnevi brez zaslonov«. V času šolanja na daljavo veliko otrok, mladostnikov, staršev in učiteljev poroča o prenasičenosti z zasloni, utrujenosti, razdražljivosti, pomanjkanju motivacije in podaljševanju časa pred zasloni tudi v prostem času, kar povečuje tveganje za digitalno izčrpanost. Vse to lahko vodi v slabše medosebne odnose, pomanjkanje gibanja in posledično prekomerno težo, slabše spalne vzorce, povečan stres, upad motivacije za ostale aktivnosti, pomanjkanje kreativnosti, itd.

Mladostniki si danes težko predstavljajo del dneva brez digitalnih naprav, ne samo ob izpolnjevanju šolskih obveznosti, ampak predvsem v prostem času.

Ob epidemiji se mladostniki tudi gibajo manj, kot so se pred epidemijo, poslabšale pa so se tudi prehranske in spalne navade. Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani v partnerstvu z OKS-ZŠZ in Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in v sodelovanju s strokovno javnostjo, preko projekta SLOfit spremlja telesni in gibalni razvoj otrok in mladine. S COVID-19 FIT barometrom (vir: www.slofit.org) opozarjajo na izjemno škodljive posledice ukrepov na gibalno učinkovitost otrok in mladine.

Zato je namen pobude Dnevi brez zaslonov predvsem v tem, da bi z rednimi mesečnimi odklopi od digitalnih naprav spodbujali dobro psihično in fizično počutje, poudarili pomembnost gibanja, normalizirali dneve brez zaslonov in s tem spodbujali kreativnost in uporabo domišljije v prostem času, hkrati pa zmanjševali tveganja za razvoj zasvojenosti in izpostavljenosti rizičnim vedenjem na spletu.

Koordinatorica projekta:
 Lidija Furlan

                                                                                             

Predlagatelji in podpisniki pobude:

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – ArnesZveza aktivov svetov staršev SlovenijeSekcija za primarno pediatrijoZdruženje za pediatrijo SZDSekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicinoZveza prijateljev mladine SlovenijeNacionalna mreža TOM telefon pri ZPMSInštitut za kriminologijo, Zavod Nora (Logout), Nacionalni Inštitut za javno zdravjeDruštvo za zdravje srca in ožilja SlovenijeZavod MISSS in SLOfit.

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost