Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

V sredo, 6. 7. 2022, so na Strokovno izobraževalnem centru Brežice svečano podelili letošnja spričevala poklicne mature in kristalni piramidi, najvišje priznanje šole, ki sta ju letos prejeli Nika Per in Nasiha Žilić. Kulturni program so pod mentorstvom Alenke P. Kranjec pripravili dijaki SIC Brežice Manca MihelinAntonio Vogrinec in povezovalka Nika Zorko.

Rezultate mature je predstavila tajnica Šolske maturitetne komisije Deja Avsec. Spomladanski rok poklicne mature 2022 je potekal med 28. majem in 22. junijem 2022. Poklicno maturo je opravljalo 62 kandidatov, od tega 55 rednih dijakov in 7 odraslih (samoizobraževalci). Med samoizobraževalci je 5 kandidatov opravljalo poklicno maturo prvič (v celoti), 2 kandidatki pa sta opravljali popravni izpit iz matematike. 1 od dijakinj opravlja maturo v dveh delih (2 izpita v spomladanskem izpitnem roku in 2 v jesenskem roku).

Skupni uspeh vseh prijavljenih na spomladanski rok poklicne mature je 86,9%. Pri rednih dijakih programov ekonomski tehnik in predšolska vzgoja pa je odstotek še nekoliko višji (88,9%). Med njimi je 12 odličnjakov.

Slika 1: Zlati maturantki SIC Brežice Nika Per in Anja Lužar

Zlati maturantki sta postali Nika Per in Anja Lužar, obe dijakinji 4. Ae oddelka programa ekonomist. Obe sta prejeli spričevalo s posebno pohvalo. Odlični na maturi pa so bili še Anita Zalokar iz 2. Ap oddelka PTI progama ekonomist, Sebastjan Lašič in Lara Rupar iz oddelka 4. Ae ter Eva Hribar, Sara Kostevc, Nuša Omerzel, Mateja Pirnar, Natalija Pirnar in Nasiha Žilić iz oddelka 4. Av programa predšolska vzgoja. Z odliko je maturo naredila tudi samoizobraževalka Tjaša Oštir.

Slika 2: Zlati maturantki in odličnjaki SIC Brežice na poklicni maturi 2022

Najprej je vsem maturantom čestitala ravnateljica dr. Mojca Tomažin in jim zaželela, da bi pridobljeno znanje koristno uporabili pri študiju in pri delu ter da bi bili v življenju prijazni, strpni in srčni. V imenu Občine Brežice je maturantom spregovorila vodja Kabineta župana Laura Kreačič, ki je prisotnim čestitala v imenu župana Občine Brežice in dodala, naj bodo maturanti uspešni in dobri ljudje.

Sledil je čudovit kulturni program v izvedbi mlade odlične pevke Mance Mihelin in maturanta ter pianista Antonia Vogrinca, ki je bil pred kratkim sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Oba sta navzoče očarala s svojima vrhunskima nastopoma.

Sledila je svečana podelitev maturitetnih spričeval, ki so jih od svojih razredničark Karmen Štefanič (4. Ae), Darje Drašler (4. Av) in Katarine Kukovičič Unetič (2. Ap) prejeli maturanti.

Slika 3: Maturanti SIC Brežice 2022 s svojimi razredničarkami, ravnateljico in predstavnico Občine Brežice

Šola vsako leto izbere dijaka ali dijakinjo, ki mu podeli kristalno piramido kot najvišje priznanje šole. Tokrat se je učiteljski zbor odločil, da sta kar dve dijakinji posebej izstopali, zato sta kristalni piramidi prejeli Nika Per iz programa ekonomski tehnik in Nasiha Žilić iz programa predšolska vzgoja. Ob prejemu kristalnih piramid smo na šoli zapisali posebni obrazložitvi, ki sta ju prejeli obe nagrajenki.

“Nika Per, dijakinja 4. Ae, je vsa štiri leta izobraževanja na naši šoli dokazovala, da je odlična in izjemna v vsem, česar se loti. Vsako šolsko leto je zaključila z odličnim učnim uspehom, pri tem pa je z izčrpnimi zapiski in učno pomočjo nesebično pomagala tudi svojim sošolkam in sošolcem. Tri leta je zelo uspešno in aktivno sodelovala v evropskem projektu EPAS, v okviru katerega je bila imenovana za dijakinjo ambasadorko Evropskega parlamenta na SIC Brežice. V projektu varne rabe interneta je s svojo skupino dosegla tretje mesto na državnem tekmovanju »Klikaj z glavo«. Uspešna in aktivna je bila tudi izven šole. Kot članica Atletskega kluba Brežice ni trenirala le zase, temveč je neštetokrat prevzela vlogo pomočnice trenerja in je svoje znanje prenašala mlajšim generacijam domačega kluba. Kot uspešna športnica je na številnih dijaških tekmovanjih zastopala tudi barve naše šole. Kdor jo pozna, ve, da Niko najbolj krasijo dobrovoljnost, dobrosrčnost, večni nasmeh, pripravljenost pomagati in izjemna spoštljivost do vseh, ki so del njenega življenja. Je pravi sonček, opremljen z nadarjenostjo, sočutjem in pozitivnim odnosom do vsega, česar se loti. Njene pridnost, srčnost, pozitivnost, prijaznost, vedoželjnost, nesebična pomoč in sodelovanje pri timskem delu so izjemne kvalitete, zato je lahko zgled vsem dijakinjam in dijakom.

Nasiha Žilić, dijakinja 4. Av,  ni vzorna dijakinja le zaradi odličnega uspeha, ki ga je dosegala skozi celotno srednješolsko izobraževanje, ampak zaradi odlik in aktivnosti na mnogoterih področjih, kjer je sodelovala. S predanostjo in veliko mero odgovornosti je prevzemala naloge, ki so ji bile zaupane, in odlično vodila informativne dneve in dneve odprtih vrat, kar je bilo v času korone še posebej zahtevno. Aktivna je bila tudi pri projektih Evropa v šoli in Erasmus +, kjer je s svojo Migrantsko zgodbo stopila iz povprečja. Nasiha je tudi izjemna likovnica. Kreativnost, umetniški talent in čut za estetiko so se vseskozi zrcalili v njenih izjemnih delih. Cenimo jo zaradi vljudnosti, skromnosti, odgovornosti in marljivosti ter izjemno spoštljivega odnosa do vseh na šoli,” smo zapisali ob podelitvi piramide.

Slika 4: Prejemnici kristalne piramide SIC Brežice Nasiha Žilić in Nika Per

Na vse maturante smo zelo ponosni in jim želimo veliko sreče in uspeha v nadaljnjem izobraževanju in pri delu, ki ga bodo opravljali. 

Za SIC Brežice: Metka Galič

Foto: FOTO ROŽMAN

(Skupno 566 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost