Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Podelitev priznanj na zaključni prireditvi v Ljubljani

(foto: Predstavništvo Evropskega parlamenta v Sloveniji)

Strokovno izobraževalni center Brežice je že peto leto uspešno sodeloval v evropskem projektu in programu European Parliament Ambassador School Programme

(EPAS) – Šola ambasadorka Evropskega parlamenta.  Program v Sloveniji vodi Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in je namenjen dvigovanju zavedanja mladih o Evropi in evropski parlamentarni demokraciji, pridobivanju aktivnega znanja o delovanju  Evropske unije, zlasti o Evropskem parlamentu. Poleg poučevanja dejstev o Evropski uniji programske vsebine in moduli vključujejo tudi pridobivanje raznolikih izkušenj o evropskem državljanstvu ter usposabljanju mladih za aktivno državljanstvo.

V mreži ambasadorskih šol sodeluje približno 1570 certificiranih šol ambasadork Evropskega parlamenta. V njih deluje 3900 učiteljev mentorjev, skoraj 24 600 učencev pa opravlja vlogo dijakov ambasadorjev.  Sodelujoče šole med svojimi učitelji in učenci določimo mentorje in dijake ambasadorje, ki sodelujejo v programu. Učitelji skrbimo za izobraževalni del programa, predvsem za organizacijo izobraževanj o evropski parlamentarni demokraciji z interaktivnim izobraževalnim gradivom Evropskega parlamenta, ki vključuje splošne informacije in dejstva o EU, seminarje za izpopolnjevanje demokratičnih veščin in aktivno državljanstvo, igre vlog v razredu in različne kvize.  Vse dejavnosti, ki jih izvajamo šole, so ob koncu šolskega leta ocenjene. Šole, ki uspešno opravijo program, dobijo potrdilo, da so šole ambasadorke. Mentorji in dijaki ambasadorji pa prejmejo potrdila na slovesni podelitvi. 

Letos je v programu EPAS v Sloveniji sodelovalo 75 srednjih šol, več kot 1000 dijakov in 160 mentorjev. Več kot 17.000 dijakov se je  skozi različne aktivnosti seznanilo z evropskimi vsebinami.   Naša šola, Strokovno izobraževalni center Brežice, je na letošnjem ocenjevanju osvojila 119 točk (od 140) in zasedla odlično 14. mesto od 75 sodelujočih šol ter ponovno pridobila naziv  »šola ambasadorka«. Potrdila za našo šolo smo prejeli 21. 6. 2022 na zaključni slovesni prireditvi programa EPAS v Ljubljani. 

Pri izvajanju zelo raznolikih programskih aktivnosti nas je v vlogi mentoric sodelovalo šest profesoric: Deja Avsec, Katja Bogovič, Lidija Furlan, Mojca Ogorelc, Tanja Plevnik, Urška Nadja Senica. Profesorica Mojca Ogorelc pa je tudi koordinatorica in vodja program EPAS na šoli. Pri izvedenih aktivnostih smo vključevale vse priporočene učne metode:  interaktivno učenje,  participacijo dijakov,  učenje z udeležbo (Learning by doing) in učenje z zabavo. Dijake smo usmerjale in spodbujale s pripravo različnih zanimivih ter poučnih gradiv, izdelkov, aktivnosti in vsebin na šoli. Letos je bil vsebinski poudarek na ustvarjanju in ustvarjalnosti. Znotraj programa imamo na šoli tudi EU kotiček – informacijsko točko o EU, kjer dijakom predstavimo različne tematike o EU ter pripravimo tematsko razstavo izdelkov dijakov. Program EPAS je pri naših dijakih priljubljen,  saj se dijaki radi vključujejo in sodelujejo pri izvajanju različnih vsebin.

Mentorice programa EPAS na SIC

(Mojca Ogorelc, Lidija Furlan, Deja Avsec, Katja Bogovič, Urška Senica)

(foto: SIC Brežice)

V letošnjem šolskem letu smo imenovali 19 dijakov ambasadorjev, ki so se projektno udejstvovali v raznolikih vsebinskih aktivnostih programa. Posebna priznanja  bomo dijakom ambasadorjem podelili na svečani podelitvi v petek, 16. septembra 2022.

Na šoli smo še posebej ponosni na tri dijake ambasadorje, maturante Niko Per, Laro Rupar in Sebastjana Lašiča, ki letos zaključujejo šolanje na SIC Brežice. Vsi trije dijaki so tri leta zelo vestno, uspešno in aktivno sodelovali pri izvajanju različnih vsebin in aktivnosti programa EPAS, tekmovali na Evrošoli in predstavljali projekt EPAS. Zahvaljujemo se jim za njihov trud in konstruktivne ideje. Na šoli pa bomo zelo pogrešali njihove izjemne osebnostne lastnosti: prijaznost, pozitivnost, vedoželjnost, ustvarjalnost in timsko sodelovanje. Hvala vam, dragi naši dijaki, želimo vam veliko uspeha in osebne sreče na novi življenjski poti.

Lara Rupar, Sebastjan Lašič, Nika Per 

(foto: SIC Brežice)

Za konec vam posredujemo še njihova mnenja o programu EPAS:

Nika: S projektom EPAS sem se prvič srečala v drugem letniku. Aktivnosti smo v času epidemije covida izvajali tudi online. Udejstvovanje v projektu EPAS mi je prineslo veliko novega znanja, novih poznanstev, razvijala sem nove ideje in se spoznavala z Evropsko unijo. Pridobila sem nove izkušnje, ki jih bom lahko uporabila pri nadaljnjem šolanju in v življenju. V letošnjem letu sem se prvič udeležila razprav s poslanci Evropskega parlamenta, kjer smo razpravljali o naših idejah na izbrano temo. 

Kot državljanki Evropske unije mi je zelo všeč, da lahko pripomorem k izboljšanju naše skupnosti. Vesela sem, da se projekt izvaja na šoli, saj je to velika priložnost za oblikovanje samega sebe in širjenje znanja izven šolskih predmetov.

Lara: Projektu EPAS sem se pridružila v drugem letniku. Zelo mi je bilo všeč, ker je projekt omogočal potovanja in nam dal obširno znanje. Zanimivo je bilo imeti debate s poslanci, ki so  na ta način prisluhnili nam mladim, mi pa smo tako imeli občutek, da lahko nekaj storimo za našo državo in skupno Evropsko unijo. Prav tako smo do podrobnosti spoznali, kako deluje EU in njeni organi. Pridobili smo znanje, ki nam bo prišlo prav v nadaljnjem šolanju in življenju. V projektu sem uživala in vedno smo se imeli odlično, ko smo kovali skupne ideje za projekt. Priporočam  ga vsakomur, ki si želi popestriti šolanje. Letos smo sodelovali na razpravah preko interneta z evropskim poslancem dr. Brglezom in evropskim komisarjem Lenarčičem, katerima smo predstavili svoje predloge na določene teme. Udeležili pa smo se tudi zaključne prireditve s podelitvijo priznanj v Ljubljani.

Sebastjan: S programom EPAS sem se srečal v drugem letniku. Še posebej mi je ostalo v spominu debatno tekmovanje, v katerem smo se preizkusili prvič in s skupino dosegli pohvalen rezultat. Nato pa so se naša tekmovanja v živo prestavila za računalniške ekrane. S projektom EPAS smo uspešno nadaljevali tudi med obdobjem korone, kar je bilo še posebej zahtevno. V okviru samega programa sem pridobil veliko novih izkušenj in različnih znanj, ki mi bodo koristile v nadaljevanju šolanja.

Ekipa profesoric programa EPAS vam želi lepe in prijetne počitnic                                    

Zapisala: Mojca Ogorelc, prof., koordinatorica programa EPAS na SIC Brežice 

Foto: Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji

Strokovno izobraževalni center Brežice (Deja Avsec, Lidija Furlan, Mojca Ogorelc)

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost