Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Ekonomska in trgovska šola Brežice je sodelovala v EU projektu Združeni v različnosti (TownTwinning –United in Variety), katerega nosilec je Društvo Pleteršnikova domačijaPišece. Projekt se je izvajal med 25. in 27. oktobrom 2018. V petek, 26. 10. 2018, se je dopoldanskidogodek projekta odvijal v telovadnici ETrŠ. Dogodek oz. prireditev je bila medkulturnoobarvana, in sicer so na temo evropske kulturne dediščine sodelovali partnerjiprojekta iz Srbije, BiH, Hrvaške, Avstrije, Makedonije in DRPD iz Novegamestater srednje in osnovne šole UNESCO-vega središča na OŠPišece za Posavje, Dolenjsko in  Belo Krajino. Rdeča nit manifestacije je bila tematika mednarodnega razpisa »Tudi moj dom jedel Evrope.«

Na prireditvi so se s svojo kulturno dediščino v obliki poezije, plesa in pesmi predstavili vsi partnerji, in sicer SPES GMBH, SchlierbachizAvstrije, LAG PRIZAG Novi Marof iz Hrvaške, Društvo Slovencev Triglav Banja iz BiH, Društvo Slovencev KulaVrsaciz Srbije, Občina Ruma – Društvo Slovencev Emona Ruma iz Srbije, Društvo slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica Niš ter DRPD – Novo mesto iz Slovenije. Posebni gosti so bili učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Skopja. V vlogi glavne koordinatorka projekta, ki se je izvajal na ETrŠ, je bila profesorica Mira Starc.

Prireditev, ki je potekala v razkošno okrašeni telovadnici Ekonomske in trgovske šole Brežice, je imela delovni naslov »Tudi moj dom je del Evrope«. Prisotne in nastopajoče, ki so se v razkošnih narodnih nošnjah posedli okoli jesenskih dekoracij, je najprej pozdravila in vsem izrekla dobrodošlico direktorica šole dr. Mojca Tomažin. Sledil je pozdrav glavnega koordinatorja in vodje celotnega projekta Martina Dušiča, za njim pa še profesorice Mire Starc, ki je poskrbela, da je del, ki se je izvajal v sklopu ETrŠ Brežice, potekal izjemno zanimivo in navdušil okoli 400 prisotnih gledalcev. Prisotni so uživali v avtentičnih plesih, pesmih, video predstavitvah in bili priča sklepanju mnogih novih prijateljstev, kar je Starčeva tudi omenila v svojem govoru.

Po lepi predstavitvi so svoje goste dijaki Ekonomske in trgovske šole Brežice kot turistični vodiči v različnih jezikih sodelujočih držav popeljali po Brežicah in jim pokazali glavne znamenitosti.

Tekst in foto: Metka Galič

 

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost