Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Na letališču v Cerkljah ob Krki je v torek, 18. oktobra, potekala gasilsko-reševalna vaja Letalo 2022, na kateri so se posavske gasilske in medicinske ekipe urile v postopkih reševanja v primeru letalske nesreče.

Vsakoletno vajo so si v spremstvu poveljnika 15. polka vojaškega letalstva polkovnika Janeza Gaubeta ogledali obrambni minister Marjan Šarec in makedonska obrambna ministrica Slavjanka Petrovska, direktor ZD Brežice, direktorica Splošne bolnice Brežice ter druga strokovna javnost iz različnih delovnih področij zaščite, reševanja in pomoči ter letalstva.

Scenarij vaje je predvideval zasilni pristanek vojaškega transportnega letala zaradi nedelovanja krmilnega sistema in težav pri spuščanju koles. Posadka letala v fazi pristajanja ugotovi, da ima letalo poškodovano pristajalno podvozje. Letalo zdrsne s pristajalne steze, udari z levim krilom po stezi in zagori. Na letalu je 20 potnikov in pet članov posadke, steče reševalna akcija. 

Strokovna javnost in mediji so si lahko ogledali postopke gašenja in reševanja ter triažo, oskrbo in evakuacijo ponesrečencev v nadaljnjo zdravstveno oskrbo z reševalnimi vozili in helikopterjem, opremeljenim z medicinskim modulom.

Na vaji, ki jo je organiziral 15. polk vojaškega letalstva v sodelovanju z Zdravstvenim domom Brežice, so sodelovale letališke službe letališča Cerklje ob Krki, Vojaška zdravstvena enota, vojaška in civilna policija, Regijski center za obveščanje Brežice, poklicna gasilska enota Krško, prostovoljno gasilsko društvo Cerklje ob Krki, dijaki programa zdravstvena nega SIC Brežice ter službe nujne medicinske pomoči iz Brežic, Krškega in Sevnice.

Namen vsakoletne vaje, na kateri je letos sodelovalo okoli 130 gasilcev in reševalcev, od tega 80 iz civilnega okolja, je vzdrževanje ravni usposobljenosti, preverjanje in poenotenje postopkov gašenja in reševanja gasilskih in medicinskih ekip v domicilnem območju letališča v Cerkljah ob Krki. 

(Skupno 94 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost