Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

PROBLEMATIKA ZASVOJENOSTI Z ALKOHOLOM V SLOVENIJI

Slovenija je na top lestvici držav po uporabi in pitju alkohola v Evropi in v svetu, kar pomeni zelo slab zgled državljanom, otrokom in mladim. Imamo tudi veliko bolnikov, ki so zdravstveno ogroženi zaradi pitja in odvisnosti od alkohola. Alkohol pa ne vpliva samo na naše zdravje, temveč deluje tudi na naše medsebojne odnose z drugimi ljudmi. Posledično alkohol vpliva tudi na samomorilnost in prometne nesreče.

Slovenija skupaj z državami Evropske unije, Norveško in Švico, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije tvori regijo, kjer živijo največji porabniki alkohola na svetu. Po izračunih NIJZ je registrirana poraba alkohola v letu 2016 v Sloveniji znašala 10,5 litrov čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Čezmerno pitje alkohola predstavlja tudi veliko finančno breme za državo, po ocenah nas stane 234 milijonov letno!

Kaj je sploh čezmerno, tvegano in škodljivo pitje alkohola?

Kje so meje in kakšni so vplivi alkohola na posameznika?

Zaradi izrednih razmer, ki so nas doletele, letos nismo imeli priložnosti, da bi izvedli naše ideje za rešitev problema. Zato sva naredili video o problematiki alkohola in alkoholizma.

V videu je prikazana statistika alkohola, informacije o alkoholu, posledice – kaj nam povzroča prekomerno uživanje/kakšne posledice to pusti na nas, katere akcije potekajo po Sloveniji, da bi zmanjšali pitje alkohola.

Namen najinega videa je na zanimivejši način prikazati »drobni tisk« alkohola. Meniva, da ljudje raje pogledamo učno vsebino, kot pa jo preberemo.

Z videom želimo spodbuditi mladostnike in starejše, da bi zmanjšali količino popitega alkohola v Sloveniji, saj je Slovenija na top lestvici po uporabi in pitju alkohola v Evropi in svetu. Menimo, da se veliko ljudi sploh ne zaveda, kakšne posledice uživanje alkohola pusti na nas.  Video želimo čim bolj razširiti, da bi ga videlo čim več ljudi.

Dijakinji Lara  Rupar In Nika Per
Mentorica: profesorica Mojca Ogorelc

(Skupno 303 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost