Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Rastem s knjigo 2020/21

Tudi letos je naša šola sodelovala v projektu Rastem s knjigo, s katerim se spodbuja branje mladih. Žal smo morali obisk Knjižnice Brežice izvesti malo drugače, saj nam je trenutna situacija onemogočila fizični obisk knjižnice. Projekt smo izvedli na daljavo, preko videokonferenčnega sistema Zoom. V ponedeljek, 29. marca 2021, je potekala predstavitev projekta in knjižnice za dijake 1. Ae in 1. At oddelka, v četrtek, 1. aprila 2021, pa za dijake 1. Av in 1. Az oddelka.

Knjižničarka Andrejka Kos nam je uvodoma predstavila začetnico knjižničarstva v Brežicah, gospo Slavico Zorko in povedala zanimivost o potujočem knjižnem kovčku.

Dijaki so spoznali delovanje splošne knjižnice, se seznanili z urejenostjo gradiva na knjižnih policah, iskanjem knjižničnega gradiva v javno dostopnem online katalogu Cobiss, rezerviranjem in naročanjem gradiva.

Seznanili so se z domoznanskim oddelkom in Toporišičevim kotičkom, ki je zelo pomemben za lokalno okolje, saj je Jože Toporišič znani jezikoslovec, ki izhaja iz naših krajev.

Za konec so dijaki v COBISS-u iskali knjige in priročnike ter odgovarjali na zastavljena vprašanja, ki smo jih zanje pripravili v Zoomu.

Namen projekta je spodbuditi srednješolce k prebiranju kakovostnega slovenskega izvirnega leposlovja ter k obiskovanju in samostojni uporabi knjižnice, knjižničnega gradiva in ostalih knjižničnih storitev. Tako so dijaki že pred našim virtualnim srečanjem prejeli v dar pustolovsko-kriminalni roman Preživetje, avtorja Igorja Karlovška. Roman pripoveduje o odraščanju mladega športnika, ki se trudi dokazati svojemu očetu. Ogledali smo si tudi predstavitveni video o knjigi in avtorju.

V mesecu maju so dijaki knjigo prebrali za domače branje. Izdelali smo Padlet, v katerega smo naložili njihove misli o dokazovanju, odnosih, strahu. Razmišljali so o prebrani knjigi in napisali svoja mnenja o prebrani zgodbi.

Padlet 1. Ae oddleka
Padlet 1. Av oddelka

Dijaki so zapisali mnenja o prebrani knjigi.

Knjiga je pustolovsko-kriminalna. Dogaja se od začetka do konca. Ko sem mislila, da je akcije konec, se je komaj začelo dogajati. Napetosti pa tudi ni manjkalo od začetka pa do konca je bila vedno prisotna, saj ne veš kaj se bo zgodilo v naslednjem trenutku. V branju sem uživala.  

Nina S.

Knjiga mi je bila všeč, saj se je avtor s svojim slogom približal mladostnikom. Mislim, da se v zgodbi lahko najde vsak najstnik, saj so zelo dobro opisani najstniški problemi in razni dogodki, s katerimi se srečujemo. Velik poudarek je na dokazovanju samega sebe. Zdi se mi, da se najstniki in tudi ostale generacije preveč obremenjujemo s tem, s čim in na kakšen način se bomo nekomu dokazali, vendar to ni potrebno. Vsa dobra dejanja, ki jih bomo storili, bodo opažena brez posebnega dokazovanja. V delu nastopi tudi ljubezen, ki se dobro ujema z ostalimi dogodki in v zgodbo doda kanček topline. Če potegnem črto, mi je bila knjiga zelo všeč, z vsakim obrnjenim listom mi je postajala bolj zanimiva in vse bolj sem postajala radovedna.                                                                                         

Neja P.

Pri pouku slovenščine pa so izdelali tudi plakat.

Plakat

Koordinatorica projekta:
Deja Avsec

(Skupno 339 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost