Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

23. decembra 1990 je na slovenskih tleh potekal plebiscit, glasovanje ljudstva, na katerem so volivci odgovarjali na vprašanje: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«

Odločali so o osamosvojitvi in lastni državi. Ob več kot 93-odstotni udeležbi je bilo za samostojno in neodvisno Slovenijo oddanih 95 odstotkov glasov. Rezultate so razglasili 26. decembra, ta dan pa je bil nato razglašen za državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Odločitev za je razglasil dr. France Bučar z besedami:« Ta glasovalni izid mi omogoča, da na temelju 10. člena tega zakona (Zakon o plebiscitu, op. a.) slovesno razglasim pred tem visokim zborom, slovensko in jugoslovansko ter vso svetovno javnostjo, da se je slovenski narod na temelju trajne in neodtujljive pravice do samoodločbe odločil, da Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država«.

Odločitev o samostojni slovenski državi je zorela več let. Javno so idejo predstavili že 8. maja 1988, ko je pesnik Tone Pavček v imenu slovenskih literatov, intelektualcev in dela politikov javno prebral Majniško deklaracijo, v kateri se je zavzel za samostojno in demokratično Slovenijo.

Pobudo za osamosvojitev so prevzele novonastale demokratične stranke (Demos), ideja o samostojni državi Sloveniji pa je kmalu dobila podporo vseh slovenskih političnih strank.

Plebiscit je bil izraz enotne volje slovenskega naroda o lastni usodi. Na ta dan smo Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

26. december je začetek rojstva naše države.

Na današnji dan  obeležujemo  tudi 30 letnico  sprejetja naše ustave.  Ustavo Republike Slovenije je Državni zbor ratificiral na skupščinski seji 23. decembra 1991. Vsebuje 174 členov in je najvišji splošni pravni akt vsake moderne države. Naša ustava zagotavlja spoštovanje človekovih pravic, ščiti najvišje družbene vrednote ter določa temelje državne ureditve in je podlaga celotni pravni ureditvi in  predstavlja okvir slovenskega pravnega sistema. Z njo so predpisani splošna načela, oblike politične in družbene ureditve države. 

V prilogi pa je nekaj izdelkov dijakov, ki so danes pri pouku ustvarjali  in razmišljali na temo slovenske države, Ustava Republike Slovenije v stripu in filmček o plebiscitu.

Želimo vam lepo praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti.

Vse najboljše ob 31. rojstnem dnevu, Slovenija.

Pripravili profesorici Ines Pšeničnik in Mojca Ogorelc

strokovni aktiv družboslovje

(Skupno 136 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost